MENIU

 

 

Home Contact Despre noi † 

ISLAMUL 

   Islamul a aparut in secolul al VII-lea d.Hr. ca religie monoteista, in lumea araba, profund marcata de politeism. Adeptii religiei islamice se numesc musumlani sau mahomedani. Mahomed este considerat intemeietorul acestei religii. El s-a nascut in anul 570 d.Hr. intr-o familie saraca de arabi dintr-un trib care avea in grija templul de la Mecca.Ramas orfan de mic,Mahomed a fost crescut de catre bunicul sau, apoi de catre unchiul sau, care i-a dat o educatie severa si l-au initiat in cariera traditionala a familiei - comert de caravana.

Intemeierea si evolutia

   Traditia islamica sustine ca, in jurul anului 610, Mahomed a primit vizita ingerului Gabriel care i-a relevat treapta noua invatatura. Considerandu-se trimis a lui Allah, ales pentru a transmite in lume invataturile acestuia, Mahomed a inceput sa predice la Mecca noua invatatura. Acuzat ca este un fals preot, pentru ca nu a facut nici o minune, el a parasit Mecca si sa retras la Medina, unde a formulat principalele reguli ae credintei. Acest eveniment marcheazajnceputul calendarului islamic. Aici a castigat tot mai multi adepti si in anul 630 s-a intors la Mecca, a cucerit orasul, a desfiintat politeismul si a impus noua religie. Mahomed a murit la Medina, in anul 632. Profetul a fost succedat de califi . Considerati loctiitori ai profetului, acestia detineau intreaga putere politica si religioasa. In perioada 655 - 661a avut loc schisma numita in istoriografia musulmana Marea discordie , care a scindat comunitatea credinciosilor musulmani in trei ramuri : sunniti, siiti, kharijiti.

   In islam se considera ca Allah a facut cunoscuta voia sa prin mai multi profeti , dintre care : Adam, Avraam, Moise, Iisus Hristos, Mahomed. Rolul trimisilor a fost acela de desteptare a comunitatilor care l-au uitat pe Allah sau care au negat unicitatea lui - acesta fiind unicul pacat de neiertat in islam. Mahomed a fost ultimul dintre profeti, considerandu-se ca relevarea invataturilor din Coran unuj alt profet nu se mai poate repeta.

Texte sacre si viata religioasa a islamului

   Coralul este cartea fundamentala de invatatura a islamului . Se considera ca aceasta a fost scris pe baza invataturilor pe care Arhanghelul Gabriel le-a relevat lui Mahomed , prin viu grai. Acesta cuprinde 114 capitole (sure) formate din versete.Coranul este completat de otraditie orala, Sunna , sintetizata mai tarziu si in forma scrisa.Sunna are la baza faptele si pildele lui Mahomed.

   Invataturile din Coran arata ca Allah a facut ingerii ,cerul, muntii si tot ceea ce exista, iar pe om l-a facut dintr-un cheag de sange.Pentru musulmani, omul nu poate ajunge la cunoasterea diviniatii, ci poate cunoaste numai voia ei, prin intermediul ingerilor. Gabriel este capetenia ingerilor buni, iar Satan, a ingerilor cazuti pentru ca au refuzat sa se supuna lui Adam. Pentru musulmani tot ce exista pe pamant este efemer, iar viata din aceasta viata este considerata a fi numai o pregatire pentru viata urmatoare. Toti oamenii vor fi judecati si rasplatiti dupa faptele lor:cei care au respectat Legea islamului sau si-a dat viata in djihad (razboiul sfant), pentru raspandirea acestei credinte,vor merge in

   Principalul centru religios al islsmului este orasul Mecca . Locasul de cult al islamului se numests moschee .Aceasta cuprinde sala in care se aduna musulmanii si asculta fragmente lecturate din Coran, amvonulde unde se rosteste predica, precum si diferite alte sali pentru biblioteca, ateliere etc.

   Vinerea este zi de rugaciune publica si de citire din Coran. Deoarece in islam nu exista preoti, ca intermediari intre Dumnezeu si oameni, rugaciunea publica poate fi condusa de catre orice persoana, numita imam .Problemele religioase care apar intre credinciosi sunt rezolvate de catre un muftiu (judecator).

   Viata religioasa particulara a musulmanilor se bazeaza pe cei cinci stalpi ai credintei islamice, principii fundamentale stabilite de catra Profet:

1.marturisirea de credinta. Aceasta este cerinta fundamentala a islamului si conditie pentru celelalte obligatii rituale: Nu exista alta divinitate decat Allah, iar Mahomed este profetul sau (din Coran).

2.rugaciunea .Rugaciunea reprezinta lauda adusa lui Allah si este obligatorie pentru musulmanii adulti si sanatosi. Aceastase desfasoara de cinci ori pe zi, la momente stabilite, in functie de rasaritul si apusul soarelui, si sunt anuntate de catre muezini, din minaret, tun construit langa moschee.Rugaciunile care nu au fost facute la momentul impus de randuiala religioasatrebuie rostite alta data. Realizarea rugaciunii implica anumite conditii: curatenia personala si a hainelor, stare psihica corespnzatoare, curatenia locului (intodeauna se foloseste un covoras pentru rugaciune), privirea indreptata spre Mecca.

3.postul . Este obligatia musulmanilor de a se retine de la mancare si bautura pe timpul zilei, din zori pana la lasarea intunericului. Postul are rol purificator, aminteste de scrierea Coranului si dureaza o luna de zile - luna ramadan din calendarul musulman. Deoarece anul musulman are 354 de zile, iar luna 30 de zile, ramadanul cade diferit de la an la altul. Postul este obligatoriu dupa varsta de 14 ani.

4.milostenia . Actele de caritate au rol de purificare, de spalare a pacatelor ai greselilor. Darul este considerat milostenie numai atunci cand esta facut din propria initiativa, fara a astepta vreo rasplata si cand se daruieste ceva drag.

5.pelerinajul . Inchinarea de la Mecca, orasul sfsnt, este obligatorie prntru fiecare musulman, cel putin o dta in viata.Se considera ca pelerinajul duce la iertarea tuturor pacatelor si de aceea necesita o pregatire speciala a credinciosilor.

   Desi puternic marcat de crestinism, islamul se diferentiaza de acesta, prin faptul ca nu accepta principalele elemente ale credintei crestine: invatatura despre Sfanta Treime, Iisus Hristos ca Mantuitor, Sfintele Taine, cinstirea Maicii Domnului si a sfintilor etc.

GABI DEFTA DESIGN © Toate drepturile rezervate.

www.educatie.religioasa.go.ro